Filosofische Praktijk Moors

Jules Evans: Plato bij Paniek, Socrates bij stress? Artikel Volkskrant (2012)

Dit weekend (20 november 2012) stond er een interessant artikel in de Volkskrant over het nieuwe boek van de Engelse auteur en journalist Jules Evans, genaamd Filosofie over het leven en andere gevaarlijke situaties (Uitgeverij Ten Have, 2012).

Evans raadpleegde de klassieke filosofen nadat hij na een ski-ongeluk in een depressie was geraakt. Voordat hij (weer) depressief werd (hij was in zijn puberteit en vroege adolescentie ook al depressief geweest) had hij een diep gevoel van euforie en heelheid ervaren nadat hij van een skihelling was gevlogen tijdens een ski tocht.  Door middel van het lezen van Plato, Aristoteles en 10 andere klassieke filosofen kwam Evans er langzamerhand weer boven op.

Evans:” Filosofie heeft mij geholpen van mijn angsten af te komen en mijn depressies onder controle te krijgen.” (VK, 20-11-2012) Het boeiende aan het interview met Evans is dat de troostende werking van de filosofie voor de filosofisch consulenten in Nederland en buitenland al langer bekend is: zij spreken cliënten al over levensvragen en levensproblemen sinds de 80’er en 90’er jaren van de vorige eeuw. Zo schreef de Amerikaanse filosoof Lou Marinoff al in 1999 het boek Plato, Not Prozac! waar hij filosofie toepast op alledaagse problemen. Helaas zijn de meeste filosofisch consulenten en hun werk niet bekend bij een algemeen publiek omdat zij zich veelal richten op het helpen van hun eigen clientèle in plaats van het schrijven van boeken.

Het goede nieuws is dat mede door boeken zoals Filosofie over het leven en andere gevaarlijke situaties het belang van de filosofie ook voor een algemeen publiek bekend wordt en dat haar troostende en verrijkende waarde wordt erkend. Waar voorheen zelfhulpboeken veelal esoterisch van aard waren (in de New Age sectie van de boekhandel) of tot de pop-psychologie behoorden, vindt er nu een kentering plaats richting de toepassing van filosofie voor de levensproblemen van het algemeen publiek. Het belangrijkste is alleen dat het goed gebeurt! Maar de recensies van Filosofie over het leven en andere gevaarlijke situaties zijn uitermate lovend, dus Evans heeft het waarschijnlijk goed gedaan. 

© Marleen Moors, 2012